Zagreb

Dobro došli u Zagreb, glavni grad Republike Hrvatske! Zagreb je stari srednjoeuropski grad. Stoljećima se razvijao kao bogato kulturno i znanstveno te snažno trgovačko i gospodarsko središte. Nalazi se na sjecištu važnih prometnica između jadranske obale i srednje Europe.

Kada je 1991. godine hrvatski narod ostvario državnu samostalnost, Zagreb postaje glavnim gradom, političkim i upravnim središtem Republike Hrvatske.

Zagreb je i poslovno središte, sveučilišni centar, grad kulture, umjetnosti i zabave. Iz Zagreba potječu i u njemu djeluju mnogi glasoviti znanstvenici, umjetnici i sportaši. Svojim gostima Zagreb nudi barokni ugođaj Gornjega grada, slikovite tržnice na otvorenom, raznovrsne trgovine i bogat izbor obrtničkih proizvoda, ukusnu domaću kuhinju.

Osnovni podaci

Smještaj:

u Sjevernoj Hrvatskoj, na rijeci Savi, 170 km od Jadranskog mora 45°10;15'N, 15°30'E smješten 122 m iznad razine mora

Vremenska zona:

Srednjoeuropsko vrijeme (GMT +1)

Stanovništvo: 790.017 (2011.)

Površina: 650 km2

Klima:

Kontinentalna prosječna ljetna temperatura: 20° C

prosječna zimska temperatura: 1° C

prognoza DHMZ

Institucije:

Sveučilište, 19 kazališta, 24 muzeja, 65 galerija

i umjetničkih zbirki

Atrakcije

Muzej Mimara

Muzej Zbirka umjetnina Ante i Wiltrud Topić Mimara ili kraće Muzej Mimara, utemeljen je donacijom Ante Topića Mimare i otvoren za javnost 1987. godine. Smještena je u neorenesansnoj palači sa kraja 19. st. (zgrada bivše gimnazije) na Rooseveltovom trgu. Fundus čini 3750 umjetnina raznolikih tehnika i materijala, te različitih kultura i civilizacija. Tu je oko 450 slika i crteža slavnih majstora različitih škola (Raffael, Velasquez, Rubens, Rembrant, Goya), zatim oko 200 skupltura od antičkog doba do 20. st. te arheoloških rijetkosti starog Egipta i Grčke.

Muzej suvremene umjetnosti

Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu osnovan je 1954. godine s ciljem praćenja, dokumentiranja i promicanja događanja, stilova i pojava u suvremenoj umjetnosti. Od samih početaka djelovanja započeo je stvarati fundus i djelovati kao muzejska ustanova, u skladu sa suvremenim muzeološkim načelima i potrebama vremena. Muzej je od osnutka bio smješten u baroknoj palači u staroj gradskoj jezgri. Godine 2003. započela je izgradnja nove muzejske zgrade, prema projektu arhitekta Igora Franića na jednoj od glavnih prometnica koja je važna poveznica povijesne jezgre i Novog Zagreba.

Muzej grada Zagreba

Muzej grada Zagreba utemeljila je 1907. Družba Braće hrvatskog zmaja. Smješten je u obnovljenom spomeničkom kompleksu (Popov toranj, Opservatorij-Zvjezdarnica, Zakmardijeva žitnica) bivšeg samostana Klarisa iz 1650. godine. Muzej obrađuje teme iz kulturne, umjetničke, ekonomske i političke povijesti grada u kontinuitetu od rimskih nalaza pa sve do modernog doba. Fundus čini 75 000 predmeta sistematiziranih u zbirke umjetničkih i uporabnih predmeta karakterističnih za grad i njegovu povijest. Od 1991. Muzej ima i arheološku zbirku s predmetima pronađenim istraživanjima na lokalitetu Muzeja.

Tehnički muzej

Tehnički muzej, osnovan je 1954. godine. Fundus muzeja čini više od 6000 predmeta iz naše zemlje i inozemstva. Odjel transformacije energije prikazuje dobivanje i pretvaranje svih vrsta energije. Razvoj svih vrsta prometa prikazan je Odjelom prometnih sredstava, a cjelina pogonskih strojeva čuva najstariji stroj ovog dijela Europe. Odjel geologija-rudarstvo-nafta obrađuje faze nastajanja minerala i način njihove eksploatacije. Modeli prvih umjetnih satelita, orbitalnih stanica i svemirskih brodova čine Zbirku astronautike. Tu su još i Odjel vatrogastva te Odjel osnova poljodjeljstva s apisarijem.

Hrvatsko narodno kazalište

Kada je daleke 1895. godine car Franjo Josip II udarcem srebrnog čekića otvorio zagrebački barokni hram umjetnosti, bio je to doista izniman događaj ne samo za hrvatsko glumište već i stanovnike toga grada, nekada i sada.. Prošlo je stoljeće a onaj je uzvišeni osjećaj Zagrepčana i gostiju grada pred tim neobaroknim zdanjem i njegovim prekrasnim interijerima i nadalje ostao. Uobičajeno, pozornica na kojoj se održavaju dramske, baletne i operne predstave, taj raskošan ambijent opremljen i sa potrebnim ugostiteljskim sadržajima, pravi je domaćin za kongrese, promocije ili prijeme što će gostima ostati u trajnom sjećanju.

ZOO vrt Zagreb

U parku Maksimir, u najljepšem dijelu perivoja, uz Donje jezero uređen je 1925. godine Zoološki vrt. Njegov utemeljitelj i prvi upravitelj bio je prof. Mijo pl. Filipović, prirodnjak i zaljubljenik u životinjski svijet.
Danas se na površini od 7 ha mogu vidjeti primjerci faune sa svih meridijana i paralela. Zoološki vrt u Zagrebu, po veličini i zastupljenosti životinja, nalazi se među srednjima u Europi.